لیزر بدن یا لیزر موهای زائد چیست؟
در این تکنیک، دستگاههای لیزر با ایجاد اشعه ای در درون پوست، ایجاد حرارت میکند. این نور فولیکول مو را می سوزاند و باعث ضعیف شدن رویش موهای زائد بدن می شود. با تکرار جلسات براساس یک بازه زمانی مشخص، فولیکولها به طور کامل از بین می روند. عملکرد لیزر برای از بین بردن مو، با توجه به نوری که تابیده می شود، روی هر چیز تیره ای در پوست تاثیر می گذارد. به همین دلیل هرچقدر موی بدن تیره تر باشد، لیزر اثر گذاری بیشتری دارد.
دستگاههای لیزر موهای زائد به نحوی طراحی و تولید شدهاند که پرتوی نور، طول معین و انرژی مشخصی را تولید کند. این پرتوها باید تنها بر روی فولیکولهای مو اثر بگذارد و باعث آسیب به نواحی دیگر نشوند و به عمق پوست نفوذ نکنند. خوشبختانه دستگاه هایی که در این مرکز زیبایی استفاده می شود نه تنها باعث آسیب رساندن به پوست نمی شود، بلکه باعث جوانسازی پوست خواهد شد.
آیا تاثیر لیزر موهای زائد دائمی است؟
خیر، نتایج لیزر موهای زائد دائمی نیست بلکه رشد موهای بدن را در طولانی مدت متوقف می کند. برای اینکه علت عدم دائمی بودن نتایج را بدانید، در دوره درمان لیزر فقط موهایی که در چرخه رشد قرار داشتند از بین می رود و رویش مجدد به صورت ضعیف و بسیار کم حجم خواهد بود.
موهای زائد بدن که بعد از اتمام لیزر رشد می کنند، در حین انجام لیزر در دوره استراحت بودند به همین دلیل نور لیزر امکان نفوذ به آن ها را نداشته است. بنابراین لیزر موهای زائد بدن حتی با قوی ترین دستگاه ها باعث حذف 100% نمی شود.
عوامل تاثیرگذار بر کاهش رویش موهای بدن
• کنترل هورمونهای بدن (مصرف برخی داروهای هورمنی باعث کاهش رشد مو بدن می شود): در صورتی که از بیماری هایی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک رنج می برید، احتمالا دکتر داروی هورمونی تجویز می کند و شما مجبور به مصرف آن هستید. این دسته از داروهای هورمونی برخلاف تصور عام از تاثیر قرص هورمن بر افزایش رشد موهای زائد، باعث کاهش رشد موهای زائد می شود.
• مصرف مواد غذایی که بر تضعیف شدن رشد موهای زائد اثر گذار است مانند دم نوش زردچوبه، مواد غذایی ارگانیک، کاهش گوشت و افزایش سویا در تهیه غذا، پرهیز از استفاده مکرر از تیغ و ژیلت (استفاده تیغ و ژیلت در بهترین حالت تنها ساقه مو را قطع می کند و در بدترین حالت باعث افزایش رویش موهای ضخیم می شود) و … باعث کاهش رشد موهای زائد می شود.
• توجه به زمان مراجعه مجدد که نباید کمتر از 30 روز و بیشتر از 45 روز باشد. معمولا توصیه می شود که 35 تا 45 روز پس از مراجعه، برای جلسه بعدی درمان وقت بگیرید.
• برای کسانی که سولار کردن در بسیاری از کلینیک ها امکان لیزر وجود ندارد مژده می دهیم که ما با بهره گیری از بهترین دستگاه لیزر این امکان را برای پوست های سولار شده فراهم کردیم.
چه کسانی میتوانند از لیزر موهای زائد استفاده کنند؟
در صورتی که بیماری خاصی نداشته باشید، مجموعه پوست و موی ما با بکارگیری بهترین دستگاه لیزر با قابلیت اثر گذاری روی انواع پوست، حتی پوست سولار شده، این امکان را فراهم کرده که همه بتوانند اقدام به حذف موهای زائد خود کنند.
لیزر موهای زائد برای چه کسانی ضرر دارد؟
استفاده از این روش، از نظر جنسیتی هیچ محدودیتی ندارد. با این که لیزر به صورت کلی، باعث ایجاد عوارض خاص و شدید نمیشود، اما برخی افراد با شرایط زیر بهتر است لیزر موهای زائد خود را به تعویق بیندازند و یا آن را انجام ندهند.
• کسانی که دارای اختلالات هورمونی هستند.
• افرادی که داروهای خاص مثل راکوتان و ایزوترتینوئین مصرف میکنند.
• اگر در محلی که قصد لیزر دارد، گوشت اضافه وجود داشته باشد.
• کسانی که به طور مرتب تبخال میزنند یا در زمان لیزر، در محل مورد نظر تبخال دارند.
• وجود تتو یا خال در محل لیزر، باعث عدم نتیجه گیری میشود.
• بانوان در دوران بارداری نباید لیزر موهای زائد انجام دهند.
• افرادی که به بیماری لوپوس مبتلا هستند.
• افرادی که به تازگی پوست خود را برنزه کردهاند، نباید لیزر انجام دهند.
تعداد جلسات لازم برای جواب دهی لیزر موهای زائد
به طور کلی تعداد جلسات لازم برای جوابدهی لیزر به عوامل مختلفی مثل رنگ پوست، رنگ موهای زائد، ضخامت موها، تعداد موها، ناحیه مورد نظر برای لیزر و نوع دستگاهی که با آن لیزر انجام میدهید بستگی دارد. تعداد جلسات لیزر موهای زائد در بهترین و مجهزترین کلینیک لیزر موهای زائد ، بین 6 تا 8 جلسه است که در بازه زمانی بین 30 تا 45 روز انجام میگیرد. اما به طور کلی، لیزر نواحی مثل دست و پا زودتر و لیزر صورت و بیکینی دیرتر به نتیجه میرسد. دقت داشته باشید که قبل و در حین جلسات لیزر، تنها از ژیلت برای از بین بردن موها استفاده کنید.
آیا لیزر موهای زائد در بارداری امکان پذیر است؟
به دلیل تغییرات هورمونی زیاد در دوران بارداری، استفاده از روش لیزر برای حذف موهای زائد در این دوران به خانمهای باردار توصیه نمیشود. هنوز به طور کامل تحقیقات انجام شده در مورد تاثیر لیزر بر روی جنین تایید نشده است. به همین علت، برای احتیاط کامل کلینیک لیزر موهای زائد نباید برای افراد باردار خدمات لیزر موهای زائد را ارائه کنند.
اگر شما از قبل از زمان بارداری، جلسات لیزر خود را ادامه میدادید و در این حین، باردار شدهاید، حتما متوجه شدهاید که در این دوران، به دلیل تغییرات هورمونی، ممکن است موهای زائد لیزر شده برگشته یا موهای جدید رشد کرده باشد.خبر خوب این است که بیشتر موهای زائد ایجاد شده در دوران بارداری، بعد از زایمان به مرور، دچار ریزش میشوند و از بین میروند. پس نگران نباشید. ممکن است به یک یا دو جلسه لیزر بیشتر بعد از زایمان نیاز داشته باشید
انواع فناوریهای دستگاه لیزر موهای زائد
هر دستگاه لیزر با فناوری مخصوص به خود کار میکند. دستگاههایی که در ایران موجود است از برندهای چینی، کره ای، آمریکایی و اروپایی است که فناوری آنها یا طول موج به کار رفته در آنها با یکدیگر متفاوت است. در زیر به معرفی فناوریهای به کار رفته در دستگاههای لیزر میپردازیم:
فناوری الکساندرایت (Alexandrite Laser)
لیزر الکساندرایت طول موج 755 نانومتر دارد. این طول موج فقط توسط ملانینها و رنگدانههای مو جذب میشود و برای حذف موهای زائد اثر بخش است. این لیزر بر روی اکثر پوستها با طیف رنگی متفاوت جواب میدهد، اما روی افراد با رنگ پوست روشنتر جوابدهی بیشتر و موثرتری دارد. در میان دستگاه های موجود یکی از کاربردی ترین و پیشرفته ترین دستگاه ها به شمار می آید.
به دلیل اینکه دستگاه الکساندرایت از نظر ابعاد بزرگ تر است، به همین دلیل هر بار محدوده بزرگ تری را پوشش داده و زودتر لیزر تمام می شود. الکساندرایت یک فناوری مورد استفاده در ساخت دستگاههای لیزر است و به اشتباه در جامعه به عنوان دستگاه لیزر شناخته شده است.
فناوری دایود (Diode Laser)
این نوع لیزر با طول موج 800 تا 810 نانومتر، یکی از فناوریهای حذف موهای زائد است. میزان جذب این فناوری نسبت به الکساندرایت کمتر است؛ اما نفوذ بیشتری به عمق فولیکول مو دارد. این فناوری لیزر با پوست اکثر ایرانیها سازگار است.فناوری دایود در دسته کم خطرناک ترین دستگاه ها قرار گرفته است؛ این ویژگی برای کسانی که نسبت به درد حساسیت بالایی دارند، مناسب است و البته توصیه می شود.
برخلاف تصور بسیاری از مراجعین میزان درد به قدرت نفوذ مرتبط نیست. شاخصه برجسته این دستگاه جلوگیری از هر گونه آسیب به پوست است و فقط فولیکول مو را هدف می گیرد. یکی از عوامل تاثیر گذار بر کیفیت بالا و میزان عارضه پایین این دستگاه، طول موج بالای آن است که به لایه های سطحی پوست آسیب نمی رساند. جهت لیزر نواحی حساس بدن مانند بیکینی دستگاه لیزر دیود بهترین گزینه است.
تجربه استفاده از این فناوری نشان میدهد، به طور میانگین حجم موهای زائد بدن می تواند بعد از 18 ماه تا 80% کاهش یابد. هر نوع جنس و رنگ پوست می تواند بدون هیچ نگرانی از این دستگاه استفاده کند؛ چرا که علاوه بر نتیجه دلخواه، کمترین خطر را برای پوست شخص دارد.
فناوری لیزر اندیاگ (ND:Yag Laser)
این لیزر با طول موج 1064 نانومتر یک پرتوی نور مادون قرمز است. فناوری اندیاگ، ملانین پوست را در نظر نمیگیرد و فقط بر روی فولیکولهای مو اثر میگذارد و آنها را حذف میکند. از این فناوری بیشتر در افراد با پوست سبزه و نواحی تیره بدن استفاده میشود. فناوری اندیاگ عمق نفوذ بالایی داشته و ممکن است عوارض پوستی محدودی بعد از لیزر برای افراد به وجود بیاورد؛ البته طول موج بالا جهت حذف موهای زائد بدن بسیار مناسب است.
فناوری لیزر اندیاگ برای حذف انواع موهای زائد مورد استفاده قرار می گیرد. این فناوری علاوه بر از بین موهای زائد، قابلیت درمان لک های روی پوست صورت را دارد. برای آگاهی بیشتر مراجعین، اصلی ترین شاخصه های فناوری اندیاگ را نام برده و به اختصار شرح می دهیم:
مزایای لیزر اندیاگ
• موهای زائد بدن را به صورت دائمی از بین می برد.
• کمترین میزان درد را نسبت به دیگر دستگاه ها دارد.
• کمترین میزان عوارض را نسبت به دیگر دستگاه دارد.
• از دستگاه های خنک کننده برای کاهش درد و عوارضی مانند سوختگی استفاده می شود.
• اگر پس از درمان، شاهد رشد دوباره موهای زائد شدید، موها قطعا نازک تر و کم پشت تر هستند.
معایب لیزر اندیاگ
• برای پوست های سبزه و تیره گزینه مناسبی نیست.
• ابعاد کوچک دستگاه، محدوده کمتری را پشتیبانی می کند؛ بنابراین زمان هر جلسه طولانی است.
• مدت زمان درمان نسبت به دیگر دستگاه ها طولانی تر است.
• این روش لیزر قدیمی است و بهتر است جایگزین شود.
• برای پوست های حساس احتمال عارضه اعم از سوختگی، زخم و التهاب و تغییر رنگ وجود دارد.
عملکرد دستگاه لیزر موهای زائد چگونه است؟
همانطور که گفتیم، دستگاههای لیزر، با تولید انرژی مشخص، پرتوهای نوری را به فولیکولهای مو میرسانند. در اثر این تابش، نور در فولیکول مو با رنگدانه تیره جذب و به گرما تبدیل میشود. این گرما باعث میشود تا موهای زائد تیره رنگ از بین بروند. هرچه مو تیرهتر و ضخیمتر باشد، رنگدانه بیشتری دارد و با تابش لیزر، گرمای بیشتری ایجاد میشود و فولیکول مو از بین میرود.
به همین دلیل به افرادی که قصد لیزر موهای زائد خود را دارند، اکیدا توصیه میشود که قبل از انجام لیزر، موهای خود را با ژیلت و تیغ شیو کنند و از اپیلاسیون و یا بند زدن بپرهیزند.
عوارض لیزر موهای زائد چیست؟
• بعد از لیزر، ممکن است عوارضی نیز به وجود بیاید که بعضی از آنها مثل قرمزی پوست، ورم و احساس گرما از عوارض طبیعی لیزر به شمار میآیند. هر چقدر لیزر بر روی پوست شما تاثیر بهتری بگذارد، ورم پوست بیشتر میباشد و در مدت یک تا دو ساعت بعد هم از بین میرود.
• ممکن است پوست بدن شما بعد از لیزر، خشک و یا پوسته شود. یکی از رایج ترین عوارض لیزر موهای زائد، میتواند برای شما رخ دهد، سوختگی پوست و ایجاد تاول است. اما این عارضه به صورت نادر رخ میدهد و در صورتی که شما به یک مرکز لیزر مناسب مراجعه کنید، امکان بروز این مشکل کاهش میباید.
• برای کاهش دادن احتمال بروز عوارض لیزر موهای زائد و خطرات آن، میتوانید در اولین و مهمترین قدم به دنبال یک مرکز و کلینیک لیزر موهای زائد مناسب باشید. دقت کنید که اپراتورهای مربوط به هر کلینیک لیزر موهای زائد، دانش کافی برای کار با هر دستگاه را داشته باشند. کلینیک حتما یک پزشک متخصص پوست داشته باشد.
• دستگاهها جدید و به روز باشند و به طور مرتب سرویس و تعمیر شوند. حتما دقت داشته باشید که در هنگام لیزر موهای بدن، از اپراتور دستگاه بخواهید به شما چشم بند بدهد. استفاده از لیزر بدون داشتن عینک محافظ چشم، میتواند باعث آسیب به چشمان شما شود.
مزایای لیزر موهای زائد چیست؟
استفاده از این روش به دلیل مزایای زیادی که دارد، به همه توصیه میشود.
• یکی از اصلیترین مزایای لیزر موهای زائد، این مورد است که برای تمام نقاط بدن میتوان از آن استفاده کرد.
• اثر این روش طولانی است و تاثیر زیادی دارد. به همین دلیل به یکی از روشهای محبوب رفع موی زائد تبدیل شده است.
• بعد از اینکه دوره لیزر خود را تکمیل کردید، اگر هم رشد مو داشته باشید، بسیار کم و به صورت کرکی و نازک خواهد بود.
• درد لیزر، بسیار کمتر از اپیلاسیون موهای زائد است.
• سرعت انجام لیزر بیشتر از دیگر روشهای رفع موی زائد است.
• دستگاههای لیزر، اکثرا دارای سیستم خنک کننده میباشند. این امر باعث میشود تا در هنگام لیزر، درد کمتری حس و از سوختگی پوست جلوگیری شود.
16 توصیه مهم قبل از لیزر موهای زائد
برای این که موهای زائد خود را به وسیله لیزر از بین ببرید، باید به نکات زیر توجه و آنها را رعایت نمایید:
1. 48ساعت قبل از لیزر، ناحیه مورد نظر را با ژیلت شیو کنید. (در صورتی که به تیغ و ژیلت حساسیت دارید از ماشین اصلاح استفاده کنید)
2. برای کسانی که موهای زائد بدنشان کرکی و نازک است ممکن است لیزر نتیجه عکس داشته باشد و باعث رویش و پری موی بدن شود.
3. از 3 روز قبل از لیزر در معرض تابش نور خورشید نباشید.
4. اگر پوست خود را برنزه کرده و به سولاریوم رفتید؛ معمولا لیزر انجام نمی دهند اما دستگاه الیت پلاس این امکان را فراهم کرده
5. اگر آستانه درد شما پایین است، بین 30 تا 40 دقیقه قبل از انجام لیزر، با استفاده از پمادهای بی حسی پوست خود را بی حس کنید. دقت کنید که قبل از شروع لیزر تمام کرمها باید از روی پوست پاک شده باشد.
6. برای رعایت بهداشت خود و مرکز لیزر، با پوست تمیز به مرکز مراجعه کنید.
7. از دو هفته قبل از لیزر، لایه بردار را به پوست خود نزنید.
8. استفاده از پمادهای بی حسی 30 تا 60 دقیقه قبل بلامانع است
9. اگر از این داروها (آلفا هیدروکسی و بتا هیدروکسیل، هیدروکینون ، رتینولها / رتینوئید ، تازوراک و دیفرین) استفاده میکنید، هفت روز قبل از لیزر، مصرف آن را قطع کنید.
10. سه هفته قبل از لیزر، استفاده از اپیلاسیون و موچین را قطع کنید.
11. قبل و بعد از لیزر فعالیت هایی که باعث میشود فشار خون و دمای بدن زیاد شود را انجام ندهید.
12. اگر از داروهای ماینوکسیدیل، فنی تو یین، سیکلو سپورین، کورتون، Retin_A و ایزوترتینوئین(راکوتان) استفاده می کنید، حتما به ما اطلاع دهید.
13. در صورتی که بیماری های عصبی و روحی، اختلالات هورمونی، بیماری ویتیلیکو، MS، کیست تخمدان، نازایی، انواع حساسیت های پوستی و دارویی، بیماری تیروئید، پریود نامنظم، سابقه تپخال و دیابت دارید، حتما با پزشک معالج خود صحبت کنید.
14. در صورتی که باردار هستید امکان لیزر ندارید و استفاده از لیزر ممنوع است. انجام لیزر در دوران شیردهی در صورتی که پزشک معالج تایید کنند، امکان پذیر است.
15. هیچ گونه مواد آرایشی، عطر و یا مواد شیمیایی بر روی پوستتان نباید باشد. در غیر این صورت قبل از لیزر باید آن را کامل پاک کنید.
16. در صورت مصرف هر گونه داروی پوستی، حتما به پزشک یا اپراتور اطلاع دهید.
مراقبت های بعد از لیزر موهای زائد
1. بعد از انجام لیزر تا چندین روز در معرض نور آفتاب شدید نباشید.
2. اگر پوست شما تاول زد، به آن دست نزنید و به پزشک مراجعه کنید تا داروی مناسب برای شما تجویز کند.
3. می توانید برای کاهش عوارض طبیعی بعد از لیزر از ژلهای خنک کننده و یا آلوئه ورا استفاده کنید.
4. بعد از لیزر حمام نروید و پوست خود را گرم نکنید.
5. بعد از لیزر از روشهای شیمیایی و لایه برداری پوست تا دو هفته خودداری کنید.
6. از ضد آفتاب به طور مداوم بعد از لیزر موهای زائد استفاده کنید.
7. درمان لیزر خود را نیمه کاره رها نکنید. جلسات خود را برای گرفتن یک نتیجه اثر بخش تا آخر ادامه دهید.